čtvrtek 19. dubna 2018

Mikroplasty ve vodě

Stanovisko ke zprávám médií o výskytu mikroplastů v pitné vodě a jeho zdravotnímu riziku. Všichni odborníci přiznávají, že mikroplasty ve vodě , především v té mořské, jsou dosud nepříliš identifikovaný problém, o němž nikdo . Protože voda se používá k přípravě různých pokrmů, mikroplasty mohou obsahovat i polévky, chléb, těstoviny ale i nápoje. Plasty sa využívajú čoraz častejšie vo výrobe a distribúcií skoro v každom priemysle na svete.


Svet vydesili mikroplasty vo vode , vedci dávajú odporúčaní.

Drobné plastové čiastočky – mikroplasty majú podľa britských vedcov tendenciu . Mikroplasty , tedy mikroskopické částečky plastu, jsou všude. I v pitné a dokonce i balené vodě , zjistili čeští vědci z ústavu hydrodynamiky . Možná jste také zaznamenali zprávu o studii, která na různých místech světa zkoumala obsah mikroskopických kousíčků plastů v pitné vodě. Podle nejnovějších zjištění se mikroplasty vyskytují nejen v oceánech, ale také ve.


Tyto filtry tedy dokáží z vody odstranit veškeré mikroplasty a dokonce také . Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů.

Jaká jsou možná zdravotní rizika plastových částic v pitné vodě ? Světová zdravotnická organizace (WHO) nyní hledá odpověď. Přítomnost mikroplastů v balené vodě je vskutku alarmující: mikročástice obsahovalo více než balených vod. Všudypřítomné igelitové pytlíky na cokoli vyskytující se kdekoli, stejně tak jako časté záběry na moře a oceány, v nichž značná část výrobků z . Testy ukázaly, že pro miliardy lidí na celém světě je pitná voda kontaminovaná plastovými částicemi, takzvanými mikroplasty.


Vědci je při orientačním pokusu pro Českou televizi našli ve všech testovaných . Test potvrdil, že v téměř všech balených nápojích jsou mikroplasty. V české vodě jsou zřejmě mikroplasty. Začátkem září přinesl britský The Guardian zprávu o výsledcích zahraniční studie , která zjistila, že většina vzorků pitné vody světa obsahuje mikroplasty , což je . Francúzska minerálna voda Evian, ktorú často označujú za prémiovú, obsahuje mikroplasty. Medzi značkami balených vôd však Evian nie je . Nevyhneme se jim ani doma - mikroplasty obsahuje také voda z kohoutku.


Každý rok se na světě vyrobí zhruba 3milionů tun plastu. Zní to trochu děsivě, ale ještě děsivější je, že studie, která se na zjištění jejich přítomnosti v balené . Nová analýza světově nejznámějších značek balených vod ukázala alarmující zjištění: voda ve více než procentech testovaných lahví . Konstatovat, že nějaká vlákna pozorovaná pod mikroskopem v pitné vodě jsou mikroplasty , je velmi odvážné tvrzení.

Jak se upravuje voda , aby byla pitná? Co všechno se do ní chemicky přidává? Sedm z deseti mořských ryb žijících ve středně hluboké vodě na volném moři má ve střevech mikroplasty , na které se mohou vázat toxické látky . Pavel Poc (ČSSD) pokládá otázky během výměny názorů se zástupci Evropské komise o směrnici o pitné vodě.


Tyto mikroplasty roznáší vítr a odpadní voda po celé planetě. Mořští živočichové pozřou mikroplasty rozptýlené ve vodě a některé v nich . Dříve nacházeli zbytky plastového odpadu v přírodní vodě po celém světě, ale nový průzkum amerických vědců ukázal, že zpracování vody v .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky