úterý 18. července 2017

Eluc výkres hřídele

Hřídele patří mezi nejčastější strojní součásti. Tvorba výkresu hřídele patří mezi základní dovednosti každého strojaře. Detailní výkres hřídele vřetena pohonu.


Vřeteno slouží k uložení vložené hřídele řemenového převodu pohonu sekačky. Z tohoto důvodu může mít hřídel . V této lekci zpracujeme výkres kolena podle následujících zadávacích náčrtů. Síla stěny trubkové části kolena je mobrazek. Ložiska na druhé straně hřídelí jsou uložena v desce, jejíž výkres máme . Ložiskové těleso podle zadávacích obrázků slouží pro uložení hřídele pohonu,.


Hotový výkres ložiskového tělesa by potom mohl mít například tuto podobu. Základní zobrazení tedy budou obdobná jako u klasické hřídele tj. Doporučená uložení v soustavě jednotného hřídele pro rozměry od 1mm do 5mm.


Tabulka uložení-jednotná hřídel. Výkresy prostorově ohýbaných trubek pro hydrauliku a různá rozvodná potrubí patří k těm, jejichž kreslení klade poměrně vysoké nároky na představivost . Předmětem této lekce je výkres složitější příruby. Kótujeme podobně jako u hřídele vždy od kraje příruby.


Pro všechny délkové míry vystačí . V předchozí lekci jsme vytvořili výkres hřídele , která je velmi častou strojní součástí. Na výkrese si procvičíme kótování zkosení, sklonu a kuželovitosti. Sklon vnitřní kuželové plochy i vnější jehlanovité části je . Jednotná díra je dána polohou tolerančního . Způsob vyplňování i forma razítka jsou rovněž odlišné, jedná-li se o výkres. Název nadřazené sestavy nebo stroje, pro který je výkres určen.


ES – horní mezní úchylka díry. EI – dolní mezní úchylka díry. Tolerance – rozdíl mezi HMR (hmr) a DMR (dmr), nebo také . Strojírenství Základy modelování ve 3D Příklady k tvorbě modelů sestav Činka. Toleranční pole jsou vyjádřena písmeny, pro díry jsou to velká písmena a pro hřídele písmena malá.


Jsou seřazeny abecedně za sebou a některá jsou vyjmutá z . Jedná se o takové uložení, kde dolní rozměr díry je totožný s horním rozměrem hřídele. Příkladem je uložení hřídele v kluzném ložisku. Výkresy generujeme v prostředí Solid Edge s názvem Výkres (Draft). Prostředí tohoto modulu je velmi podobné prostředí objemové součásti nebo sestavy.


Klikové hřídele mohou být nedělené nebo dělené, skládané z jednotlivých dílů. V současné době se v automobilových motorech používají převážně nedělené .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky