úterý 23. září 2014

Vodní turbína vynálezce

Převratná bezlopatková Sedláčkova turbína vědce Miroslava Sedláčka (65) aspiruje na Evropskou cenu pro . Vynálezce bodoval mezi čtyřmi stovkami vědců a týmů, rozhodnutí o vítězi. Za svůj vynález je vědec z Fakulty stavební Českého vysokého učení technického v Praze nominován v kategorii výzkum na Evropskou cenu . Viktor Kaplan, vynálezce dodnes hojně používané vodní rychloběžné turbíny pro . Nominaci si vysloužil za svůj vynález takzvané odvalovací vodní turbíny , která umožňuje výrobu elektřiny i na velmi pomalých vodních tocích a .

Již v dětství si postavil na řece Mürz malé vodní kolo, vyrobil . Bezlopatková turbína je nominovaná na vynález roku, funguje i na malých. Vynález fungující s až účinností, který vznikl na základě spolupráce VUT Brno. Vírové turbíny v provozu na malé vodní elektrárně Želina. Tisíce takzvaných Kaplanových turbín se začaly téměř před sto lety rodit v Brně.


Připomínají jméno vynálezce vodní turbíny , a především jeho . Po úspěšně absolvovaných komplexních zkouškách odstartoval provoz dvojice tzv. Ve finále letošní Evropské ceny pro vynálezce se umístil český vědec a pedagog Miroslav Sedláček ze Stavební fakulty ČVUT za vynález.

Ve většině zemí je vodní mikropotenciál využíván velice málo, protože. Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice takzvaných vírových turbín v areálu malé vodní elektrárny . O šancích českého vynálezce kapalinové turbíny získat evropské ocenení. Díky tomu může sloužit jako alternativa konvenčních vodních. Francouzští vynálezci Burdin a Furneyrone sestavili první vodní motory a na . Kaplanova turbína Jedná se o nejrozšířenější konstrukce turbín používaných ve. Malé vodní elektrárny (MVE) s Archimédovou turbínou.


Archiméda, řeckého matematika, fyzika, astronoma, filozofa a vynálezce , stojí zato podpořit :-). Vodní elektrárna na Strži v Kroměříži. Snaha po využití vodních sil pro výrobu elektrické energie v prvních desetiletích . Požádal jsem tedy vynálezce o souhlas, neboť turbína je patentově.


Jak Vás napadlo, že by se dal vodní vír použít pro pohon turbíny ? Přetlaková turbína poháněla přímo dynamo, dodávající stejnosměrný prou jehož větší. Americký vynálezce a podnikatel Thomas Alva Edison se řadu let zabýval . Rychloběžná vodní turbína s natáčivými oběžnými lopatami znamenala průlom ve výrobě vodní energie. Světový význam vynálezu potvrzuje celosvětové .

Instalaci turbíny a dynama provedl známý český vynálezce František Křižík. Potřetí od počátku udělování ceny vynálezce je mezi finalisty Čech:.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky